geschiedenis

De Kleine Werf

 

Geschiedenis Prinseneiland

De Kleine Werf was tot aan het einde van de 18e eeuw een pakhuis voor ansjovis en haring, waarna het een timmerwerkplaats werd gespecialiseerd in het repareren van houten klassieke schepen. De laatste scheepstimmerman was Hoyte van Hoytema, die er van 1976 tot 2000 schepen repareerde. Sinds 2004 is De Kleine Werf een locatie voor vergaderingen, brainstormsessies, trainingen en workshops.

De oude scheepswerf op het Prinseneiland

Het Prinseneiland maakt deel uit van de Westelijke Eilanden, waartoe ook het Bickerseiland en het Realeneiland behoren. Deze eilanden hebben een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelscentrum in de Gouden Eeuw. De eilanden oefenden niet alleen grote aantrekkingskracht uit op handelaren en timmerlieden, ook kunstenaars lieten zich al in de 19e eeuw door deze omgeving inspireren. Schilders zoals Breitner en Maks hadden er hun ateliers, en Jacob Olie fotografeerde als eerste de rauwe schoonheid van deze eilanden.

De pakhuizen zijn inmiddels omgebouwd tot appartementen, maar de sfeer van het dorp in de stad is gebleven. Geen wonder dat in de lifestylebladen het eiland het ‘Montmartre aan het IJ’ wordt genoemd. Prinseneiland inspireert en stimuleert al 400 jaar mensen met een brede blik op de wereld. Het is een broedplaats voor handelaren, kunstenaars en vaklui. Creativiteit en ideeën krijgen hier vorm tussen oude scheepshellingen, zwanen en ganzenkoppels.

Dit alles maakt De Kleine Werf tot een inspirerende locatie.

Leonarda van Hoytema – Kemink